SAYANG CINTA SANGAT DEKAT KEKASIH SAMPAI.......

 
Nak cita pun rasa nak marah..
sebab ia adalah kisah benar seorang kawan yang dikenali Farisha (Siti-bukan nama sebenar)
dan bila2 masa boleh berlaku pada anda semua
Ambil pengajaran ya :)
Ini bukan cerita pasal gadai body ye
----------------------------------------------------------
disebabkan sayang,cinta dan percaya sangat pada kekasih,
sanggup gunakan nama sendiri jadi pemilik berdaftar motosikal
atas alasan kekasih dia tu tak ada lesen memandu dan xblh nk daftar nama beli motor tu
Baru beli bulan 3 tahun 2012, bulan 5 kekasih dia kata motor tu hilang
kekasih dia pegi buat repot polis dan bukannya siti
siti ingatkan masalah selesai bila motor hilang
rupanya tak!
  ----------------------------------------------------------
nak dijadikan cerita, minggu lepas siti dapat surat dari peguam
ada bayaran tertunggak sebanyak RM2000.00 ++
dan mesti diselesaikan dalam masa 14 hari cm tu la
kalau tak motor akan ditarik balik dan nama blacklist
----------------------------------------------------------
yang siti ni punyalah nak meraung sebab hutang banyak tu
dah le dia nak kawin bulan 9 tahun ni...
nak guna banyak duit
mak,tunang dia semua bising sampai dia naik pening kepala
yang sikekasih dah larikan diri..deorang dah lama putus
------------------------------------------------------------
siti pun pergilah telefon peguam yang hantar surat (notis tuntutan) tu
bagi alasan motor tu dah hilang dan bukan siti yang guna motor tu selama ni
peguam tu tak percaya pun dan cakap sesuatu yang mengabrakan siti
sampai siti ni rasa takut sangat
sebab?
peguam tu kata kalau tak bayar nama akan diblacklist,nk buat loan tak boleh,
akan diisytihar bankrap dan susah nak cari kerja
muda2 lagi dah bankrap memang susah la
dan minta siti bayar SEMUA tunggakan tu
siti nak minta bayar ansuran peguam tu tak bagi

memang gelabah la Siti..mana nak cari duit banyak tu
dalam masa singkat
dan lepas telefon tu,
peguam tu pulak rajin folow up siti ni dah bayar ke belum
---------------------------------------------------------------
Nak tahu penyelesaiannya???
1. Jangan tergesa2 hubungi peguam kerana ada sesetengah peguam memang
push anda untuk bayar..sebab bila fail kes ditutup,mereka akan dapat komisen dari bank. 
Macam kes siti ni,xde penyelesaian lain diberikan oleh peguam tu..sepatutnya siti patut 
dinasihatkan berbincang dengan pihak Bank terlebih dahulu tentang
bayaran ansuran tersebut
2. Kunjungi terus bank dimana anda membuat pinjaman tersebut..
jika di CIMB cawangan Petaling Jaya,pergilah sana..tak perlu pergi jauh2 ke HQ
melainkan bank tersebut meminta anda pergi ke HQ
3. Berbincang dengan pihak bank berapa yang anda mampu bayar sekarang untuk
selesaikan tunggakan dan bawa dokumen2 berkaitan..
jangan berlenggang je..kalau ada repot polis,bawa sekali
jika bank dah setuju cara bayaran anda,minta mereka tarik semula/tutup kes anda
4. dalam kes2 hutang pinjaman moto yang tidak melebihi RM30,000,
anda TIDAK AKAN DAN TIDAK BOLEH diisytiharkan bankrap..
Dah termaktub dalam undang2 AKTA KEBANKRAPAN macam tu.
Jadi janganlah gabra kalau ada pihak2 yang mengugut akan membankrapkan anda 
disebabkan anda hanya berhutang rm2000.00 ++
-------------------------------------------------------------------
Alhamdulillah,Siti dapat selesaikan cara baik dengan pihak bank
lepas mereka berbincang..
Siti bayar RM500 dulu tapi bayaran bulanan motor tersebut diteruskan seperti biasa
sehingga bayaran ansuran selesai
walaupun motor tu dah xde
kes pun ditutup
Sekarang,siti belajar dari kesilapan
-------------------------------------------------------------
Ingat ye kawan2, jangan sesekali menjadi pendaftar pemilik kenderaan/penjamin bagi pembelian rumah
di pihak kawan2 walaupun korang best friend in the world!
banyak kes2 bankrap dikenakan terhadap penjamin dan menjadi musuh lepas tu
sebab best friend larikan diri,tak nak bayar
haaa! dengan korang2 bankrap sekali ye
dan korang kena tahu,kalau peminjam (kawan) bankrap dengan jumlah hutang Rm120,000,
korang pun akan dikenakan jumlah yang sama
Asing2 bayar...bukannya kawan bayar separuh,korang bayar separuh anggap settle..
tak ye


MARAH LEPAS DERMA

 
Farisha ternampak satu post di facebook..
si polan mendermakan wangnya kepada rumah anak2 yatim..
dalam 3 bulan dah 2x derma..
si polan marah bila ejaan namanya pada sampul surat salah 
walaupun sudah masuk kali kedua menderma
 dan post gambar sampul surat + baucer derma tersebut di facebook..
siap letak caption "saya rasa amat menjengkilkan bila nama dieja salah"

[Persoalannya :-]
*Mengapa anda lebih mementingkan ejaan nama yang 100% betul ketika menderma walaupun nama tersebut hanya tercatat pada sampul surat dengan alamat yang betul?
*Adakah ianya ikhlas kerana allah atau kerana nama?
*Tahukah anda, ada si polan yang menderma dengan hanya menggunakan nama singkatan "Hamba Allah"
* Renungkan  


 Semoga kita semua ikhlas bila menderma
#macam2

Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My

http://www.nile.com.my/page.php?cd=76
 
Lamanya tak join GA
tapi bila nampak je Nile.com.my buat GA,
laju je Farisha join
Celik jap mata yang mengantuk ni
hehe~
Siapa tak nak RM300??? 
Rezeki ni kalau dapat

Kalau la Farisha menang RM300,pertama sekali Farisha akan 
bagi RM 100 untuk Mak dan Ayah sebagai duit raya atau belanja mereka berbuka puasa di luar
RM100 of course la untuk shopping di Nile.com.my
dan baki lagi RM100 beli kuih raya

 Bestnya kalau impian ni tercapai :)

Korang pun nak join GA???
Klik SINI ya
Kalau nak shopping di Nile.Com.My klik Banner

WARNA TEMA BAJU RAYA 2014

 
Puasa baru masuk hari ke 3 tapi dah pening pikirkan warna tema
baju raya untuk tahun ini
ikutkan perancangan mula2 nak warna pink
lepas tu bertukar ke Emerald Green 

Tapi hanya tinggal perancangan je
sebabnya,masa pegi beli baju melayu husben semalam,
warna hijau2 biru lebih menarik perhatian
terutamanya perincian pada kolar dan lengan baju tu
cantik!
Ianya nampak lebih ekslusif berbanding baju yang lain
kain pula lembut, sejuk dan dari material satin


Farisha beli dulu baju melayu husben
memandangkan baju melayu warnanya terhad
Lepas tu baru pergi Nagoya belikan Kain pasang Plain
Syukur mak Farisha boleh jahitkan baju kami :)
Tak perlu lah nak 'rushing' hantar baju ke tailor

Farisha tengah fikir2 nak buat jubah / baju kurung pahang
memandangkan sekarang tengah preggy 4 bulan

Tapi yang pasti, tadi Farisha dah pun beli Prada Lace warna kuning untuk
dijahitkan pada baju raya Farisha + Dhia nanti
Harap la sesuai warna hijau2 biru digabungkan dengan lace kuning

Farisha dah beli Prada Lace tu..Online sahaja
dan sangat2 murah berbanding kedia online lain
Rm45 je semeter bidang 45
Gred AA je
Tapi kalau korang nak Gred AAA,harganya cuma RM65
**tak termasuk pos**
kebanyakan kedai menjualnya dengan harga RM60-rm90 taw
Dekat kedai kain lagi la mencecah RM100++
Kalau nak tahu kat mana Farisha beli,bolehlah inbox FB Fan page Farisha ya..

oh ya! kalau korang nak beli 1/2 meter pun boleh :)
Harganya baru RM22.50

Gambar ni jadi inspirasi mengapa Farisha memilih prada lace
sebagai hiasan :-






Cantikkan???
Kalau tak silap Farisha, Prada Lace ni sedang hot
dan menjadi trend terkini

Kalau ikut bujet,
nak jahit Prada Lace macam dalam gambar,
letak kat bawah baju dan lengan,
1/2 meter pun dah cukup rasanya
Tapi kalau anda berbadan besar,belilah lebih ya :)

Tak sabarnya nak siapkan baju raya tahun ni :)

btw, Selamat berpuasa uols!