JOM DIY CREPE DURIAN aka DURIAN PANCAKE!!!





Assalammualaikum,..

Sape sini hantu durian????? angkat kaki cepat + bayangkan durian gebu's + kuning emas..OMG!OMG! soooooo Yummmy! 



ok. Farisha pun gilerkan durian nih..hehe...Tadi tengok kat FB ade someone postkan gambar Crepe Durian aka Durian Pancake..Cam terliur plak tgk..Jap! Jap! Kome taw ke ape ke benda tu..tgk je gmbo kat entry ni ok (ala2 bantal je) hihi~ Warna boleh buat ikut kesukaan kome..Sape minat hijau, leh wat cm gmbr kat atas, kalau minat kuning ala2 warna durian,wat cm gmbr kat bawah ni :-




 Dengan ini, Farisha nak kongsi ngan kome smua resepi crepe durian ni..Jadi, Mari kita ber"DIY"! FYI, kalau nak ikuti kelas buat durian crepe ni, biasa dalam RM100 ke atas ye (dah servey tadi).

Inti kat dalam... macam ni (menggunakan durian segar) :-


DURIAN CREPE / DURIAN PANCAKE
 Rujukan : Hesti
Blog EHsan Gambar : fromintankitchen :   


*250 gm tepung gandum
*3 biji telur
*500 ml santan
*1/2 sudu teh garam
*1 sudu teh pandan emulco
*1 sudu teh pewarna hijau

 Cara-Cara :

1. Satukan semua bahan di atas di dalam bekas
2. Kacau rata
3. Masukkan dalam blender dan kisar
4. Kemudian tapis
5. Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat
6. Panaskan hingga kuali benar-benar panas
7. Oleskan sedikit minyak pada kuali
8. Kemudian kecilkan api
9. Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
10. Adunan tak perlu di balikkan
11. Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
12. Buat sehingga habis
13. Biarkan sejuk.

DURIAN FILLING aka INTI DURIAN

Bahan-Bahan :

*1 cawan Non dairy Whipping Cream
*Isi durian secukupnya

Cara-cara :

1. Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
2. Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit
3. Bentangkan 1 keping crepe
4. Letakkan Whipping Cream di tengahnya
5. Letakkan isi durian
6. Tutupkan semula dengan Whipping Cream
7. Lipatlah crepe
8. Kemudian simpan dalam peti ais sebentar
9. Enak di hidangkan dingin




sedia dimakan pada waktu lapar @ petang!!





 Ha! Amacam! comel tak Crepe Durian ni??? Cer komen.......
Then, Bagi sesiapa yang nak try + berhasil, tinggalkan link kat komen bawah ye
JOM men"DIY"!! + Try sampai Jadik!!









6 comments:

Jue Jaynee said...

nak duriannnnnnnn

cik azLyzah⊙.☉ said...

wahahaohohihihi...Cik hantu segala hantu duriannnnn ^^

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

sedapnyer...tgk gambarnyer pun memang teruja...nak try nanti...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

owh akak xmkn durian :)

~capital N~ said...

MCM SEDAP JER...

NAK TRY LAAAAAA NANTI..

FiZ said...

sedapppp...2 3 hari ni duk mengidam benda ni je...bila la dapat makan...