SAPE PERNAH MAIN GAME PUTIH-PUTIH MELATI???

 

Siapa bilang aku seperti dia
Siapa bilang aku cintai dia
Sesungguhnya aku tak benar-benar cinta
Karna kau tak seputih melati


Kalau ada hitam pasti ada putih
Jika hatimu kelam tak mungkin bersih
Tak usah kau lanjutkan tuk berbagi kasih
Karna kau tak seperti melati ohhhh


Putih-putih melati
Merah-merah delima
Siapa yang baik hati
Pasti ku terima 


Dengar lagu ST12 - Putih-Putih Melati, teringat zaman kanak-kanak dulu..

Pernah gunakan untuk main permainan Jadi Patung.

sekadar gambar hiasan : Sumber Google

Memula, pemain sekurang-kurangnya 2 orang akan main sep-sep tom-tom menggunakan lagu ni

"Putih putih melati Alibaba 
Merah merah delima Pinokio 
Siapa yang baik hati Cinderella
tentu disayang emak
Mama Papa Daddy Quek Quek -2x
Si kama kaya-kaya Si Kama Kaya-Kaya Jadi Patung! 

Dan, semua pemain mesti mematung ie mendiamkan diri. Siapa yang bergerak dia akan kalah

Indah zaman kanak-kanak dulu. Macam2 permainan

Galah Panjang, Masak-Masak, Getah Zero Point, Baling Selipar, Sep Sep tom tom (Jambatan Sudah Roboh, Malam Yang sepi Pak Mat jual Topi dll), baling guli, penutup tin, dam ular, Jutaria dan banyak lagi yang tak berapa nak ingat  

Sape pernah main permainan jadi patung ni cer komen. Korang pernah main permainan yang macam mana ye ^.^


 

10 comments:

Nurmujahidah Ismail said...

tak pernah lak main benda ni,, hehe

aQu Mad said...

err.. main putih2 melati??

lynn kamarul said...

suke suke....


p/s : trial set rm80.00

Farisha Lyssa Farish said...

@aQu Mad putih2 melati tu lagu game tu je.. :)

MAZLIZA ABD RAZAK said...

pernah mai patern sam .. last2 jadi patung.
tapi lagu tak sama :)

ayut said...

eh2x..lagu ye gitu plak ea..mcm prnh men tp lagu len kot..hihihi

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

penah2 main dulu

Remy hazza said...

macam pernah dengar...he3.... dah bertahun tak dengar.....

Pelangi Travel Agency said...

Semua games kat atas tu saya pernah main zaman kanak2 dulu. Lagi seronok zaman kanak2 dulu dari sekarang. Old skool

Pelangi Travel Agency said...

Semua games kat atas tu saya pernah main zaman kanak2 dulu. Lagi seronok zaman kanak2 dulu dari sekarang. Old skool