TIPS KURUS : KIRA KALORI

 
 Hari ni, Farisha terjumpa dengan satu kawan lama. Memang terkejut tengok perubahan dia walau baru 4,5 bulan tak jumpa. Sangat2 Amazing! dulu dia gemuk, sekarang slim je. Pipi yang gebu tu pun dah slim. Terus aje tanya apa rahsia.

Then dia bagitaw, setiap makanan yang dia nak makan, dia akan kira kalori terlebih dahulu.
Sehari, dia akan ambil kalori 1000 je. 
oooo~ rupanya cam tu! 1000 tu macam senang je nak capai. 
Balik-balik, terus mengoogle then jumpa senarai kalori makanan di Malaysia. 
Mak aiii! rupanya susahnya nak capai target 1000!! (T.T)
Beron dibuatnya

Jom tengok!

Kategori:Kuih Muih

1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori

Kategori: Lauk Pauk



1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori

 Kategori: Makanan Rutin

1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori

 Kategori: Makanan Segera

1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

Kategori minuman

1.minuman berkabonat 1 tin 285g – 120 kal
2.minuman kotak 250g – 105 kal
3.susu tepung penuh krim 1 sudu makan – 33 kal
4.susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan – 25 kal
5.aiskrim 2 skop- 390 kal
6.susu pekat manis 1 sudu makan – 71 kal
7.yogurt rendah lemak 1 cawan – 90 kal
8.mentega 2 sudu teh – 75 kal
9.keju chedar 1 keping -58 kal

Lain-lain

Murtabak/mutton – 1 piece – 722 kalori
Cheese Cake – 1 slice – 400 kalori
Roti Telur & Dhal – 1 piece & 1/2 cup – 414 kalori
Laksa Kari – 1 bowl – 589 kalori
Nasi Lemak – 1 complete – 644 kalori
Mee Goreng Mamak – 1 plate – 660 kalori
Lor Mee – 1 bowl – 383 kalori
Mee Rebus – 1 plate – 556 kalori
Mee/Bihun Goreng – 1 plate – 510 kalori
Kuey Goreng Kerang – 1 plate – 743 kalori
Mee Wantan – 1 plate – 409 kalori
Laksa Penang – 1 bowl – 436 kalori
Mee sup – 1 bowl – 381 kalori
Lor Mai Fun – 1 plate – 422 kalori
Nasi Briyani Kambing – 1 plate – 587 kalori
Nasi Minyak + Rendang Daging – 1 plate – 664 kalori
Nasi Campur + 3 dish – 1 plate – 620 kalori
Century Egg Porridge – 1 bowl – 423 kalori
Nasi Ayam – 1 plate – 600 kalori
Nasi Goreng Biasa – 1 plate – 637 kalori
Nasi Claypot – 1 bowl – 898 kalori
Bah Kut Teh – 1 bowl – 348 kalori
Sotong goreng tepung – 1 small plate – 630 kalori
Sup Krim – 1 rice bowl – 375 kalori
Cheese burger with extra beef – 1 whole – 438 kalori
Fried fish cake with bun – 1 whole – 433 kalori
sundae chocolate – 1 cup – 380 kalori
Apple Pie – 1 piece – 260 kalori
Cheese & meat sauce – 1 small plate – 444 kalori
Sandwich chicken salad – 1 whole – 481 kalori
Pasembur – 1 plate – 752 kalori
Rojak Buah – 1 plate – 443 kalori
Tteh tarik – 1 glass – 83 calori (if you take 4 cups a day, it will equal to 1 1/2 bowl rice)
Air kacang soya segelas = 60 kalori
Air tebu segelas = 184 kalori
Ais krim sehidangan = 335 kalori
Apam balik sepotong = 300 kalori
Ayam goreng kepak = 102 kalori
Ayam goreng peha = 120 kalori
Ayam kari seketul = 250 kalori
Ayam tandoori sepotong = 220 kalori
Bakso semangkuk = 320 kalori
Bihun sup semangkuk = 350 kalori
Bijirin sarapan coklat 2 cawan = 266 kalori
Biskut cip coklat sekeping = 30 kalori
Biskut sayur 6 keping = 264 kalori
Biskut susu 2 keping = 34 kalori
Black coffee = 3.5 kalori
Bubur ayam semangkuk = 275 kalori
Bubur caca semangkuk = 300 kalori
Bubur kacang semangkuk = 100 kalori
Nasi ayam kosong sepinggan = 300 kalori
Nasi ayam sepinggan = 600 kalori
Nasi Briyani = 448 kalori
Nasi briyani berayam sepinggan = 880 kalori
Nasi briyani kambing sepinggan = 587 kalori
Nasi campur + 3 jenis lauk sepinggan = 620 kalori
Nasi claypot semangkuk = 898 kalori
Nasi goreng bertelur sepinggan = 635 kalori
Nasi goreng biasa sepinggan = 637 kalori
Nasi lemak ayam goreng = 644 kalori
Nasi lemak bersambal sepinggan = 400 kalori
Nasi minyak + rendang daging sepinggan = 664 kalori
Nasi minyak kosong sepinggan = 445 kalori
Nasi putih satu setengah cawan = 260 kalori
Pasembor sepinggan = 752 kalori
Pie epal sepotong = 260 kalori
Popia basah seketul = 94 kalori
Popia goreng = 130 kalori
Puding coklat & sos vanilla 2 potong = 300 kalori
Pulut panggang 2 keping = 250 kalori
Rojak buah sepiring = 443 kalori
Roti bakar coklat sekeping = 275 kalori
Roti Naan sekeping = 308 kalori
Roti pita sekeping = 124 kalori
Roti telur sekeping & kuah dal 1/2 mangkuk = 414 kalori
Roti telur sekeping = 356 kalori
Sambal sotong setengah cawan = 55 kalori
Sambal udang setengah cawan = 70 kalori
Sandwich isi daging bakar & mayonis sepotong= 270 kalori
Sandwich sardin sepotong = 70 kalori
Sate ayam 10 cucuk = 365 kalori
Sayur campur goreng = 43 kalori
Seri muka sepotong = 144 kalori
Sotong goreng tepung seketul kecil = 630 kalori
Sundae chocolate secawan = 380 kalori
Sup berkrim semangkuk kecil = 375 kalori
Susu coklat rendah lemak 2 kotak = 200 kalori
Susu pekat 1 sudu besar = 71 kalori
Taukua goreng sekeping = 110 kalori
Teh tarik segelas = 83 kalori
Telur goreng sebiji = 110 kalori
Wafer coklat sekeping= 100 kalori
Yogurt 125ml 2 cawan = 228 kalori 

Kategori Buah-Buahan




Tembikai (sepotong) = 20 kalori
Betik (sepotong) = 45 kalori
Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
Durian (5 ulas) = 64 kalori
Limau (sebiji) = 42  kalori
Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
Nenas (sepotong) = 59 kalori
Epal (sebiji) = 63 kalori
Ciku (sebiji) = 44 kalori
Mangga (sebiji) = 103 kalori 

Hah! amekaw! Ingatkan makanan yang simple-simple/ringan-ringan tu boleh buatkan kurus. Rupanya silap! Patotla tak kurus2 nih

JADUAL PEMAKANAN HARIAN DAN KANDUNGAN KALORI

Andaikan korang ambil makanan ni dalam sehari, jom kira kandungan kalori

Sarapan: 
Nasi lemak + Telur Mata Kerbau + Teh tarik = 541 kalori

Minum Pagi Jam 10 :  
Kuih karipap (3 biji) + Teh O = 410 kalori

Makan Tengahari :
Nasi (3 cawan) + Ayam kari + Dalca sayur + Air Tembikai = 900

Minum Petang :
Kopi susu + Popiah goreng (3 biji) = 510 kalori

Makan Malam =
Nasi (3 cawan) + Ikan tenggiri masak merah + Kangkung goreng belacan + Air Masak = 682 kalori
Jumlah : 3043 Kalori

Tahukah korang bahawa, nilai kalori sehari yang diperlukan oleh seorang
Lelaki = 2000 – 2500
Perempuan =  1600-2000
sahaja! Kalau ambil lebih2, tu yang jadi gemuk tu
Kalau tak gemuk pun, akan dapat banyak penyakit serius

Jadi, korang perlu lah buat senaman yang konsisten ye untuk membakar kalori dalam badan. Kalau buat ikut mood, hanya peluh je yang keluar. Kalori tak terbakar pun

p/s : dashyat le kawan Farisha tu makan 1000 kalori je..ish2!.
 Jom kira kalori sebelum makan nak? 
Moga2 semua rakyat Malaysia menjadi sihat ^.^   
Disiplin!

  
 

38 comments:

i am n.o. o.n.e. said...

Wah..tq for da info.. :)

Aliff Zainal said...

This is so helpful! Thanks for the knowledge.

iskandar saidlani said...

tq

iskandar saidlani said...

tq

Ahmad Shukri Husain said...

bahaya begitu...kena kira berapa Basal Metabolic rate (BMR) untuk keperluan badan dulu, dimana kalau kalori yg diambil redah dari BMR, badan akan sakit kerana ia keperluan basic untuk jantung dan organ dalaman berfungsi dengan baik. selepas itu kira Daily Calorie requirement(DCR).kalau nk kekalkan badan ambil ckalori bersamaan DCR, jika nk kurangkan berat , ambil kalori kurang dari DCR tetapi jangan lebih rendah dari BMR....

Ahmad Shukri Husain said...

formula kiraan BMR
BMR (PEREMPUAN) : 655 + (9.6 X berat dalam kg) + (1.8 X tinggi dalam cm) - (4.7 X umur dalam tahun)
BMR (LELAKI) : 66 + (13.7 x berat dalam kg) + (5 x tinggi dalam cm) - (6.8 x umur dalam tahun)
formula kiraan DCR
• BMR x 1.2 (kurang atau tiada senaman, kerja di meja) 
• BMR x 1.375 (senaman ringan/bersukan 1-3 hari/minggu) 
• BMR x 1.55 (senaman sederhana/bersukan 3-5 hari/minggu) 
• BMR x 1.725 (senaman berat/bersukan 6-7 hari/minggu) 
• BMR x 1.9 (senaman berat setiap hari/bersukan dan latihan fizikal atau 2x sehari seperti pelumba maraton) 

Ema Suriati said...

Thank you everybody for the information.

house of health said...

a great info dear.. saya pun tengah gigih mengurangkan berat badan ni. insyaallah tapi saya menggunakan bantuan suplemen. :)

kiraan kalori itu betul. kita ambik lebih kalori dan menyebabkan kegemukan. pastu x bersenam dan xde workout <<----- diri sendiri pun camtu gak..hahahah

sape yg nak dapat berat badan ideal, mmg kna jaga pengambilan kalori ni bebetul.

meh singgah kat page saya jugak ye semua :)

http://jazilahilyas.blogspot.com/

lifecouldbeharsh said...

Terima kasih byk2 for the info...leceh gak ek nak kira kalori nih... hehe

lifecouldbeharsh said...

Terima kasih byk2 for the info...leceh gak ek nak kira kalori nih... hehe

ibugojes anida said...

tq for this info... lama dok carik pengiraan kalori.. dah lama tinggalkan bidang kira2 kalori ni, since tukar profesion.. kadang rindu gak..

Mohan share dalam blog saya www.ibugojes.blogspot.com .. hehe.. kot kot boleh bagi idea penambah baikan.. especially dlm hias2 blog.. masih tak pandai lagik.. hehe..

^^

Deniaty family's said...

good info nih, thanks for sharing

kalau nak bertambah kurus makan suplemen shaklee set kurus punya. boleh rujuk di blog saya juga junaidawati-jusoh.blogspot.com

sangat berguna ni

DIARI FARISHA said...

terima kasih atas feedback yang diberikan. Kiraan kalori ini cuma sesuai bagi indivdu yang benar2 berdisiplin & sihat shaja..Selain itu, tidak digalakkan. Banyak lagi cara lain yg boleh diamalkan seperti syor dari bro. Ahmad Shukri Husain diatas ~ :)

faizul badri said...

Jom kira kalori untuk dibakar...
guna jam kalori.

http://www.muslimchoices.com/?p=wrist_watch_calorie&s

Iam Nurul said...

Thank you untuk kiraan kalori ni..saya jadikan rujukan untuk masak bawal masak merah + kangkung goreng belacan di blog hehe...

Pretty Iz said...

Good info + tambah ilmu..lepas ni dah boleh apply ;)

Nuraini Kamaruzzaman said...

tq sis bg info kalori ni....aini try nak diet kalori ni huhuhu...harap menjadi.

mama alya said...

Sy pn mmg nk start diet kira kalori ni....u dah cuba ke 1000 kalori tu...huhu

Dila Gebu said...

lepas ni kena kira balik kalori

Jom kita baca TIPS KULIT CANTIK

Aqilah Azmi said...

TQ SO MUCH SISSSS HIHI

Sihat Cergas said...

dalam banyak2 result saya gugel cari cara kira kalori, saya tertarik dgn yang ini... thanx a lot dear tlg share jumlah kalori kebanyakan makanan harian kita kat sini... dulu pernah terbaca tp x pernah peduli... baru skrg saya teringin nak amik tahu sebab terasa nak ber'diet jugak nih... xmo ler berat cecah 60kg... huhuhu... boleh share di blog saya juga cergascantikceria.blogspot.com

Siti Rasyidah Razali said...

thanks a lot 4 sharing. good info

sarah said...

Salam. Saya dah lama makan kira kalori. Starting masa buat HCG diet dulu. Calorie intake 500 saje yer. Tp diet ni di monitor oleh doctor. Saya lost 10kgs dlm masa 42 hari. Alhamdulillah. Sape2 yg berminat nak buat diet ni sila la google dulu sbb its a bit costy. Ok. Cheers

qaseh83 said...

Details semua kalori makanan yang sis beri. Saya tengah usahakan diet dengan pengiraan kalori juga tapi kadang2 susah nak strict ni.Main tipu2 juga.Sekali hadap roti canai tak mampu untuk makan satu je.My feveret tu..hihi.Thanx untuk kalori yang details ni


http://qaseh83.blogspot.com/

Nik Faizi said...

tq..really appreciate yr post

Emy Cyg Kamo said...

terima kasih izinkan sy buat panduan ye��

Matilda said...

thank you so much for the great info!

Q Grimhilde said...

GD info. mohon share ye dear :) TQ :*

Si triple large said...

Klau untuk sup ayam tahu tak berapa?? Hihi

haffiz hamzah said...

200-250 cal

haffiz hamzah said...

Alhamdulillah.. Diet rendah cal ni betol..sbulan aku turun 10kg..diet+cardio+gym..nk pitam woo angkat besi tpi intake cal kurang..heheh

haffiz hamzah said...

Alhamdulillah.. Diet rendah cal ni betol..sbulan aku turun 10kg..diet+cardio+gym..nk pitam woo angkat besi tpi intake cal kurang..heheh

Kedzdotz Kedz said...

terrrrbaikkkk sis.. penuh dengan info !!! tqvm.mohon nk save semua nii

Erika Erling said...

1000 kalori sehari??? Itu terlalu rendah untuk seseorang nak turunkan berat badan. Setahu saya yg paling rendah pun 1200 kalori untuk wanita dan 1500 kalori untuk lelaki, klu kurang dari itu akn membahayakan kesihatan. Diet rendah kalori memang berkesan tetapi kena kira BMR dulu and I also recommend guna app My Fitness Pal yg sdh ada terdapat dalam google store. Very helpful to stay consistent.

Unknown said...

Bila nak turunkn berat badan...niat mesti betul. Klau niat nk kurus sbb nk jg kesihtn...nk nmpk cntk untk suami...in sya Allah dimudahkn dn kekal . Tp klau niat nk kurus sbb nk show off...susah nk capai...klau capai pl susah nk kekal....tu pesan cikgu saya😆😆

LikeBundle said...

Tq info yg cukup manfaat....

Ana ibrahim couture said...

1000 tu mungkin dia tak buat work out.. kalau buat work out dalam 1200 sahaja. 😁

sriamannews said...

Thanks a lot Farisha. ;)