TAHNIAH BLOGGER WID2 DAN BONI KACAK!

 
Pencarian telah dimulakan awal bulan ini di entry INI
Akhirnya, Farisha dah jumpa pemenang bagi Top Commentor 
Blog Diari Sedetik Lebih Farisha
Edisi Pertengahan Tahun 2013

Pemenangnya adalah seperti tajuk diatas
dengan jumlah komen sebanyak

Mereka akan memenangi 2 hadiah setiap seorang
1) Sijil Limited Edition
2) Misteri (nak tahu apa? nanti tanya mereka bila dah dapat hadiah)

Jadi kepada Blogger 

Sila emailkan butir-butir berikut ke : diarisedetiklebih@gmail.con

Nama :
Alamat : 
Hadiah yang dimenangi : 

Terima Kasih

P/S : Tak sampai 5 minit, pemenang dah pun memberikan detail diri mereka! 
Pantas! Terbaik la 

Kepada yang lain, teruskan mengomen ye
Insyallah akan ada Giveaway Top Commentor bagi hujung tahun 2013 pula


FIRST GIVEAWAY BY A&D kRAF



*

Hai semua.Apa khabar?Harap-harap sihat la yer..Malam ini dengan rasminya, owner A&D Kraf ingin membuat GA.Ini merupakan GA pertama kami buat julung-julung kalinya.GA ni sangat la simple mimple.Syarat pun mestilah simple kan.Semua hadiah GA ni disponsor oleh A&D Kraf sendiri yer..Jemput-jemputlah join.Harap-harap ramai yang sudi support First Giveaway By A&D KRAF ni yer..

KLIK BANNER UNTUK JOIN


SYARAT-SYARAT
1. Wajib ada facebook dan blog.
2. Buat entri bertajuk "FIRST GIVEAWAY BY A&D kRAF".
3. Copy coding dibawah dan paste diruang HTML entri.

Creadit to : Mialiana

3. Follow blog dan like fanpage.
(FANPAGE ) A&D kRAF


4. Klik iklan sponsor - *TUNGGU SAMPAI HABIS LOADING. TOLONG JUJUR*
5. Publish! Dan tinggalkan link entri diruang komen.Tempat lain tidak akan diterima..
6. Tarikh tamat 2 OGOS 2013. Umum pemenang 3 OGOS 2013.
KEPUTUSAN : MENANG KAD RAYA :)
LINK MENANG : SINI






PERHATIAN PEMENANG SANTAI GIVEAWAY KAD RAYA 2013 BY F,W

 
Farisha telahpun umumkan pemenangnya semalam di Entry INI
Dan didapati beberapa pemenang menghadapi masalah 
menghantar email kepada Partner Farisha
wahidahramlan@hotmail.com

Oleh itu, sesiapa yang menghadapi masalah tersebut,
sila emailkan butir-butir diri anda terus kepada Farisha

bersama ayat berikut
Tajuk : Saya Pemenang Santai Giveaway 2013 by F & W. 
Terima Kasih kerana sudi menaja Kad Raya Limited Edition by F & W
Nama :
Alamat :
Nombor bertuah :
Link Entry penyertaan :
****Sila berikan kerjasama memberikan detail di atas dengan lengkap 
bagi memudahkan kerja pengeposan Kad Raya dilakukan dengan cepat **** 

 ke

diarisedetiklebih@gmail.com    

Terima Kasih

PEMENANG SANTAI GIVEAWAY KAD RAYA 2013 BY F, W

 
Berikut merupakan 51 pemenang bertuah Santai Giveaway Kad Raya 2013 by F & W
Pemenang dipilih berdasarkan random.org ye

Top Referral


Tiada Top Referral kerana Traffic Sources Farisha tidak dapat mengesan 
Top Referral bagi Giveaway ini. Farisha hanya dapat mengesan entry Giveaway lain

1 Pemenang Bertuah

Jadi, Hadiah istimewa berupa Coklat Oreo 5 pcs akan diberikan 
kepada seorang (1) pemenang bertuah 
beserta dengan Kad Raya Limited Edition

Peserta tersebut adalah :-
Sila tuntut hadiah 5 pcs Coklat Oreo di SINI
beserta
Tajuk : Saya Pemenang Santai Giveaway 2013 by F & W. 
Terima Kasih kerana sudi menaja Coklat Oreo 5 pcs 
bagi Santai Giveaway Kad Raya 2013 by F & W
Nama :
Alamat :
Nombor bertuah :
Link Entry penyertaan :
Bagi tuntutan Kad Raya pula, lihat entry bawah

50 Pemenang Utama




Tahniah semua !!!
 

Kepada 50 Pemenang Utama termasuklah 1 Pemenang Bertuah,
Sila tuntut Kad Raya Limited Edition by F & W di  
wahidahramlan@hotmail.com

bersama ayat berikut
Tajuk : Saya Pemenang Santai Giveaway 2013 by F & W. 
Terima Kasih kerana sudi menaja Kad Raya Limited Edition by F & W
Nama :
Alamat :
Nombor bertuah :
Link Entry penyertaan :
****Sila berikan kerjasama memberikan detail di atas dengan lengkap 
bagi memudahkan kerja pengeposan Kad Raya dilakukan dengan cepat ****

***Sesiapa yang menghadapi masalah menghantar email ke alamat hotmail diatas,
sila baca SINI**

Tarikh Akhir menuntut hadiah adalah pada 30/08/2013

Kepada yang tidak menang, jangan berputus asa kerana banyak lagi 
Giveaway hebat menanti anda semua

SANTAI GIVEAWAY KAD RAYA 2013 BY F & W


STATUS : 
GA TELAH TAMAT

 Bersempena dengan kedatangan Bulan Puasa dan Syawal tak lama lagi, Farisha & Wid buat julung kalinya telah bekerjasama dan bersepakat mengadakan Giveaway ini. Jemput semua memeriahkan Giveaway ini

Syarat-Syarat Penyertaan :

1) Mempunyai Blog
2) Warganegara Malaysia dan beralamat di Malaysia
3) Follow Blog sponsor :  INI dan INI
4) Like Fan Page Facebook sponsor :




5) Buat entry bertajuk "Santai Giveaway Kad Raya 2013 by F & W"
6) Dalam entry, nyatakan "kenapa korang nak Kad Raya dari Farisha dan Wid??
7) Copy Banner di atas & Backlinkkan ke entry ini
8) Tinggalkan link entry penyertaan di bahagian komen dibawah (bukan link blog)

--------------------------------------------
Sebanyak 50 pemenang bertuah di cari!!
Cabutan menggunakan random.org

Hadiah:

 TOP REFERRAL : 
COKLAT OREO 5PCS + 1  KAD RAYA CUSTOMIZED LIMITED EDITION
CABUTAN BERTUAH RANDOM.ORG : 
50 KAD RAYA CUSTOMIZED LIMITED EDITION
***Klik gambar kotak hadiah untuk lihat hadiah**
-------------------------------------------------------------

Tarikh Mula : 24.06.2013 hingga 21.07.2013
Pengumuman Pemenang : 22.07.2013
**Sila ambil perhatian tarikh pengumuman pemenang ini sebab kami mahukan butir-butir diri anda secepat yang mungkin bagi mengelakkan kes Penghantaran Kad Raya selepas raya**

~Terima Kasih kerana sudi Join Giveaway kami~

SYARAT TERBARU :

Like Facebook Sponsor --->> CHOCOLATE A M
dan Share mana-mana gambar Oreo yang sedap tu ^.^

Tu aje..Senang kan?
-----------------------------------------------------------------

UPDATED : 
SENARAI PESERTA 
SENARAI PEMENANG

"Segmen Klik Klik Ramadhan"

 
Maaf tak ada link iklan untuk diletak..
Password nuffnang/says lupa ^.^! 
Tak wajib kan sally :)

Kalau korang nak join klik banner

Keputusan : Menang!!! Hadiah Top Up RM5
Link Menang = SINI

 

DIARI RESEPI : KURMA AYAM

 
Bertemu lagi kita dalam segmen Diari Resepi..
(chewah! ucapan bajet macam masuk TV je..hehe)
Tak kisah la ye dak?.
Hari ni, kita akan belajar cara-cara nak masak kurma ayam
yang ingatkan susah rupanya senang je
Segmen ni khas untuk yang baru nak belajar masak macam Farisha ni 
^.^ ya ampun!

Kurma Ayam sis Farisha
 
Bahan-Bahan A
1. Kisar/Blender Bawang Putih, Bawang Merah, Halia, Serbuk Kurma Ayam, Air sedikit

Bahan-Bahan B
1. Santan Kelapa
2. Ayam
3.  Bawang Merah yang dipotong dadu
4. Kentang 
5. Bunga Lawang
6. Kulit Kayu Manis
7. Gula, Garam, Ajinomoto

Cara-Cara
1. Tumis Bahan-bahan A. Dah naik bau, masukkan semua Bahan-bahan B
2. Siap!! hehe..senang kan?

***Kalau nak lagi cun, taburkan daun bawang kat atas***

Jap..Bagi korang yang tak tahu rupa Bunga Lawang dan kulit kayu manis, 
Jangan malu-malu
meh Farisha tunjukkan



 ok dah kenal kan?? 

~Selamat mencuba~

GARA-GARA FACEBOOK : ORDER KEK UNTUK BUKA PUASA

 
Memang tergoda betul la tengok orang selalu post2 gambar kat facebook.. Terutama di bulan puasa ni
Gambar apa yang membuatkan Farisha tergoda tu??
Aipppp!! Bukan gambar 18sx ye tapi gambar makanan!!
Kuih Raya / Kek 

Asal saja orang post, Farisha terus inbox tanya harga
huhu~
Bila dah servey2 harga, Farisha rasa Kek Chocolate Moist With Cheese paling menarik hati/bersilau-silau dan seolah-olah memanggil untuk di makan!
Dugaan apakah ini, Ya Allah? hehe
Dekat 2,3 hari jugak buat keputusan, akhirnya Farisha beli jugak
(Lokasi : Ipoh,Perak )
RM35 + RM5 (delivery ke rumah) = RM40
Murahkan?? 1 kg ni




Cheese kat dalam dia tak banyak (yang warna putih) tapi ok sangat2 sebab Farisha pun tak suka cheese 
banyak2..Muak nanti

Kek ni jenis moist (Kek Basah) bukan Kek Span.. Ditambah pula dengan parutan Coklat atas kek!! So Yummy.. i Loike~

Farisha dan husben makan lepas buka puasa dan sahur taw! 
Sedap!! Tapi disebabkan berdua je, kek ni masih ada lagi
Nak??? Meh datang rumah..hihi ^.^
 

DIARI RESEPI : IKAN 3 RASA YANG SANGAT SIMPLE DAN SEDAP

 
Selama ni duk fikir mesti susah nak masak Ikan 3 rasa
Sejak2 kawin ni, barulah Farisha terhegeh2 ambil resepi dari mak
Masa menyalin resepi tu, tak sangka sangat simple! ^.^
Semalam, testing buat Ikan 3 rasa dan menjadi
Husben pun cakap sedap sebiji macam rasa kat kedai..hehe
Jadi disini, Farisha nak share dengan korang resepi yang special ini

Ikan Siakap Masak 3 Rasa

Bahan utama tentulah Ikan Siakap! Beli dekat Mydin..Saiz sedang-sedang je..Harga dalam RM7.99 sekilo..huhu

Siang dan bersihkan ikan macam biasa. Lumurkan badan ikan dengan limau kasturi @ asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir ikan
Dalam entry ni, Farisha gunakan limau kasturi dan rendam jap dalam air selama 5 minit


Selepas ikan telah bersiram dan merelaxkan dirinya dalam air tersebut, 
basuh ikan dengan air biasa dan
lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng ikan sehingga masak.
Biar rangup sedikit baru sedap!
Angkat dan letakkan dalam piring besar

Bahan Kuah 3 rasa

1. Bawang Merah / Bawang Putih / Halia / Cabai Kering (di kisar/ blender)

***nak ganti cabai kering dengan cili boh / cili giling pun boleh***

2. Potong Buah Nenas dan Tomato dalam bentuk dadu
3. Panaskan minyak, tumis bahan (1) sehingga naik bau
4. Masukkan Serai yang telah ditumbuk di hujungnya, Sos Cili, Sos Tomato, Bahan (2) , Gula, Garam, Ajinomoto


5. Bila kuah dah masak & naik bau, tutup api dan siramkan kuah atas ikan yang telah digoreng tadi
6. Siap untuk dimakan ^.^

Tadaaaaaa~


Sedap taw!! Senang kan??

~Selamat mencuba~

p/s : Nanti hantar laporan masakan korang  kat komen ye

Giveaway Cahaya Ramadhan


TEKAN BANNER UNTUK JOIN

Bismillahirrahmanirrahim .. Assalamualaikum andd yeoboseyo . Hai :)
  • Pilih 2 Hadiah yang menarik Perhatian Korang
  • *** Top Up
  • ***Tudung 
  •  
     
  • 29 June 2013 sehingga 18 July 2013

  • Thankyou Sponsor !
    NurAlja , Sally Samsaiman , Hathirah Hassim , Pretty Little Badges - Unique & Cute Design , A'in She'da , Anis Farhani , Blog Erry , Shamimie Johari , Alyaa Najlaa dan Fathin Rosli | NR Collections

    Nak Tag : Rahmah Ram
    Nukilan Kenit

    ----------------------------------------------------------------------------
    KEPUTUSAN : MENANG HADIAH TOP UP RM5

    LINK MENANG : SINI

    ASHRAF MUSLIM KAHWIN LAGI???

     
    Terkejut Farisha bila dapat tahu Ashraf Muslim ni berkahwin lagi buat kali kedua
    Mula-mula dengar isu ni ingatkan khabar angin je
    tak sangka pulak betul2 terjadi
    Yang si ashraf ni beria-ria menafikan perkara ni sampai masuk rancangan Melodi gitu

    Dan dalam kosmo pula, begini katanya
    "Dayana masih satu-satunya isteri saya yang sah. Memang saya mengaku pergi Mahkamah Syariah tetapi untuk apa dan buat apa, saya tidak boleh kongsi. Saya harap semua faham kerana banyak hati yang perlu saya jaga, saya tidak mahu kerana kenyataan saya akan menyebabkan salah faham yang lebih besar"

    Dalam laman Twitter Ashraf, beliau tulis status begini :-
    "Salam semua. Luahan hati. Makin lama makin ramai yang suka melemparkan fitnah demi kepentingan masing-masing. Ingat kita ada Allah. Makin banyak fitnah dilemparkan yg direka-reka oleh wartawan Harian Metro. Semoga Allah memberkati kamu. Ingat kita ada Allah."

    Tup Tup....dapat tahu info dari blog Beautiful Nara mengatakan Ashraf dah berkahwin
    Kat thailand pulak tu pada 07/07/0213 yang lalu..Aduyai...

    Memang sedih bila dengar :(
    Hari ini, Ashraf diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi Syariah, Kuala Lumpur untuk membayar
    kos Mahkamah sebanyak RM 8000 kepada isteri pertama beliau

    Siapa isteri kedua Ashraf Muslim??
    Dengan siapa kalau bukan dengan bekas kru produksi televisyen,
    Wan Sakinah Ahmad Saburi


     Gambar Ashraf bersama isteri pertama, Nor Dayana Lokman


    Gambar Ashraf dan Dayana semasa Di Mahkamah Tinggi Syariah
    Pucat je muka Dayana, kan?


    p/s : Apa pun boleh jika di Thailand~
    Jika alasannya untuk mendapatkan anak, dimana kesetiaan seorang suami?
    Sebab baru Ogos, 2011 mereka kahwin..Tak sampai 2 tahun pun
    Wallahualam~ Sekadar Pendapat ^.^

    SERIUS HODOH : KESAN DADAH SHABU PADA PENAGIH TEGARNYA

     
    Metamfetamin ini adalah sejenis dadah yang perangsang yang mampu menghasilkan perasaan ghairah yang sangat kuat kepada pengguna dan boleh mengakibatkan ketagihan yang teruk kepada pengambil. Nama ringkasnya bagi metamfetamin ialah meth . Metamfetamin asli berbentuk adalah seperti pepejal kristal , dan tidak berwarna . Metamfetamin di cipta untuk kali pertama oleh seorang ahli kimia Jepun A . Ogata pada tahun 1919 dulu
    Penggunaan dalam ketenteraan Metamfetamin kadang kala di berikan kepada askar untuk meng-hilangkan perasaan takut dan merasangkan pengguna nya agar menjadi lebih ganas dan agresif.

    Semasa Perang Dunia 2 , askar - askar Jerman Wehrmacht dan Tentera Merah Soviet ( Soviet Red Army ) sering di bekalkan dengan metamfetamin . Adolf Hitler juga di katakan menyuntik diri-nya dengan metamfetamin . Selain itu , juruterbang kamikaze Jepun juga dibekalkan dengan metamfetamin ini.

    Nama - nama lain Metamfetamin mempunyai pelbagai nama lain seperti glass ice crystal crank , atau speed.

    Di Jepun , Malaysia dan Filipina metamfetamin juga dikenali sebagai shabu atau syabu .

    Metamfetamin yang di hasilkan dengan campuran anhydrous ammonia di panggil sebagai Nazi Dope kerana di katakan pihak Nazi mengguna kan kaedah tersebut untuk menghasilkan metamfetamin untuk tenteranya . Ia juga di kenali sebagai annie 's dope atau annie sahaja .

    Di Thailand pula , metamfetamin di kenali sebagai ya ba...
     
     





    TAK BOLEH BLA : BAYI DITIKAM IBU SENDIRI

     
    Memang seriusly tak boleh bla..Inilah agaknya nilai kemanusiaan yang ada pada masyarakat &X&&& (tak boleh sebut bahaya tu-Kang kena dakwa..heheh). Mungkin disebabkan terlalu banyak populasi penduduk, jadi kurang kesedaran agaknya. Asal kes kejam je, mesti negara deorang ni..Papepun jom baca kenapa bayi ni kena tikam?

    Jiangsu – Gara-gara menggigit ibunya ketika menyusu badan, seorang bayi berusia lapan bulan telah ditikam sebanyak 90 kali oleh wanita tersebut dengan menggunakan gunting. Ia menyebabkan Xiao Bao menerima 100 jahitan.

    Bayi malang itu menetap bersama ibu dan dua bapa saudaranya dan mereka menjalani kehidupan dengan mengutip sampah-sampah untuk tujuan kitar semula. Kejadian itu disedari oleh salah seorang bapa saudaranya selepas melihat Xiao Bao dalam keadaan berlumuran darah, sebelum dikejarkan ke hospital. Wanita berkenaan akhirnya mengaku bahawa dia menikam anaknya sendiri kerana bayi itu menggigitnya ketika sedang menyusu.
    Laporan polis menyebut wanita itu tidak mengalami sebarang penyakit mental.

    Dalam pada itu, jiran-jiran telah meminta supaya pihak berkuasa mengambil bayi berkenaan, agar kejadian sama tidak berulang. Penyakit mental menjadi isu utama yang dibangkitkan di China dan satu analisis kesihatan yang dikeluarkan oleh empat wilayah di China pada 2009 yang disiarkan dalam jurnal perubatan The Lancet menganggarkan 91 peratus daripada 173 juta penduduk di China dipercayai mengalami masalah mental.
    Namun mereka tidak pernah mendapatkan bantuan professional.

    P/s : Kesian Baby debab tu :(